Rasadnik Ivanović

Zaštita ruža - insekticidi

Ne postoji mnogo insekata koje ce smetati vašim ružama, ali oni koji to rade, mogu da vas namuce. Imajte na umu da sa bilo kojim programom radite ideja programa treba da bude da se zadrži prirodna ravnoteža, a ne da se iskoreni svako stvorenje koje živi u vašoj bašti. Kao kod fungicida imate izbor "sistemski" i "kontaktni" sa razlicitim nacinima delovanja. Treba se fokusirati na korišcenje proizvoda koji kontrolišu vaši i tripse.

  1. Sistemski insekticidi - sistemski proizvodi se apsorbuju i rade iz unutrašnjosti biljke cineci biljku toksicnu za insekta koji ga jede. Ovi insekticidi se mogu naneti sa dubrivom, zemljišno, ili se mogu primeniti folijarno.
  2. Kontaktni insekticidi - kontakt proizvodi su sprejevi koji se primenjuju na listovima i cvetovima biljaka. Ako su insekti prisutni u vreme aplikacije, ili ako jedu lišce koje je prskano, oni ce odumreti.
  3. Prirodni ili organski - kao i svih biljnih protektanti postoji mnogo proizvoda koji su navedeni kao organski ili prirodni. Neem i ostala ulja na bazi biljaka se cesto koriste . Kao i kod svih proizvoda pažljivo procitajte etiketu da vidimo koje insekte ovi proizvodi kontrolišu.

Lisne vaši su jedan od najcešcih insekata protiv kojih radimo. Oni rastu u ogromnim kolonijama koje sisaju sokove iz stabljike i pupoljaka. Dobra vest je da je šteta koju oni naprave je ogranicena i njih bi trebalo da bude relativno lako kontrolisati.Pri pojavi prvih kolonija biljke se tretiraju preparatima na bazi acetamiprida (tonus, volej) .

Tripsi su mali insekti koji žive unutar pupoljaka vaših ruža i sisaju vodu iz njih ostavljajuci braon pege na laticama cveta. Sistemski insekticidi ne pomažu sa kontrolom tripsi jer vaskularni sistem lista se razlikuje od jedne latice, a cvece ne dobija dovoljno insekticida za njih da pomognu. Koristite kontaktni proizvod koji je oznacen za tripse i isprskajte cvet što je više moguce.

Jedna napomena o insekticidima širokog spektra , kao što su Sevin(karbaril)- insekticid širokog spektra koji ce odraditi posao svaki put. Oni su veliko poslednje sredstvo. Medutim, oni imaju tendenciju da ubiju korisne insekte zajedno sa lošim momcima i mogu izazvati probleme na dalje. Oni ce vas takode brzo osloboditi svih leptira, bubamara ili pcela koje biste možda želeli u vašoj bašti. Preporucujemo ograniceno korišcenje insekticida širokog spektra .
 

Facebook Strana

Fotografija