Rasadnik Ivanović

Zaštita ruža-akaricidi

Grinje su treci clan tima koji se može pojaviti u vrtu (gljivice, insekti, grinje). Ova stvorenja su težak problem kada se pojave , ali postoje koraci koji se mogu preduzeti da se oni ne osecaju prijatno u vašem ružicnjaku.

Grinja kojom se bavimo najviše u svetu   ruža je Crveni pauk. Grinje su u porodici paukova i izuzetno su male. One se mogu lako videti pod lupom i nažalost rezultati njihove ishrane na vašim ružama mogu se lako videti golim okom. Generalno, lišce ce izgubiti svoju sjajnu zelenu boju i postati izbledelo i drap ili braon. Cesto možete videti njihovu mrežu na donjoj strani lista. Nalicje lista cesto ce izgledati prašnjavo i zbog prljavštine i naslaga koje se hvataju u mreže. Postoje nacini da se izbegne ova pojava u vašem vrtu.

  1. Zalivajte ruže - najbolji nacin da se izbegne bilo koje pitanje je da održavate vaše ruže zdravim. U jeku leta ruži je potrebno 5 litara vode po biljci jednom nedeljno ili pedalj kiše. Zaliveno žbunje ce biti u stanju da podnese stres bolje nego žedne biljake a to ukljucuje i grinje.
  2. Koristite svoje crevo-ako proverite nalicje  lišca i vidite da se pojavio   pauk, prskati lice i nalicje lišca sa svojim crevom. Za mnoge uzgajivacime ruža ovo izgleda kontra-intuitivno jer listovi bi trebalo da budu suvi što je više moguce.Mlaz iz creva spira Grinje iz grma i oni ne mogu da dopuze na biljku ponovo. Obavezno probajte ovo ujutro ili rano popodne, tako da žbunje može da se osuši pre mraka i održi korak sa primenom fungicida.
  3. Akaricidi - Postoji nekoliko akaricida koje su na raspolaganju da pomognu vlasnicima problem kontrole grinja. Proizvodi kao što su Abamektin, Neem ulje, i piretrin sprejevi su efikasni u smanjenju kolonije pauka . Ovo bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa gore navedenim koracima za najveci efekat.

Preparat Abastate ili Armada (abamektin) se koriste pri pojavi grinja.

Još jedna stavka koju treba imati na umu je da ako je vaš vrt pored cigle ili okružen stenom ili betonom možda cete imati više poteškoca sa grinjama. Ove površine održavaju toplotu i uzrokuju veoma toplu mikroklimu koju grinje vole. Polijte ove površine vodom koliko god je to moguce da se malo rashlade!

Facebook Strana

Fotografija