Rasadnik Ivanović

Nega i orezivanje ruža penjačica

Ruže penjačice mogu da obezbede veoma zanosan izgled   bašte i mogu biti oblikovane za različite strukture. Pojedine sorte se razvijaju bolje na određenim strukturama, tako da je dobra ideja pitati koje sorte će izgledati bolje duž ograde, ili stranama kuće / na rešetkama. Neke sorte cvetaju češće ili u različitim obrascima od drugih, neki čak mogu da obezbede dobre matične ruže za sečenje pupoljaka. Penjačice ruže dolaze u različitim veličinama. Neki od naših kupaca su odgajili penjanjačice  koje su porasle i do 6,5 metara sa strane njihovih kuća. Mnoge starije sorte imaju veoma jaku otpornost na bolesti, mada neke od njih samo jednom cvetaju ili na izdancima iz protekle sezone, " sa starog drveta". Nama  će biti drago da vam pomognemo da napravite pravi izbor, tako da dobijete ružu penjačicu koja odgovara strukturi koju želite da naglasite.

O penjačicama ne treba posebno brinuti u septembru i oktobru.
Penjačice možete urediti u bilo koje vreme od decembra do februara.

Važne stvari koje treba zapamtiti o penjačicama:

  • Želite da podstaknu dužinu ... ostavite što više možete na izdancima koji se protežu dugim rastom.
  • Penjačice su znatno veće od prosečnog grma tako da je potrebno otprilike 1½ puta više đubriva.
  • Penjačice neće ponoviti cvetanje tako brzo kao ostale sorte ruža, tako da je važno da ih pustite da rastu do svoje pune veličine, a ne rezati da bi ste unapredili cvetanje.
  • Plan za vezivanje vaše penjačice je da kako raste možete da je potpuno odrešite kada je potrebno i kada orezati tako da možete da je oblikujete na odgovarajući način. Plastificirane žice su lako i efikasno rešenje. Najlon, gumene veze će izgubiti njihovu efikasnost držanja zbog vremenskih uslova.

Oblikovanje Penjačica
Važno je da se ostavi samo 3-6 jačih i mlađih izdanaka da bude čvrsto postavljena na vašu strukturu. Novi rast će popuniti strukturu ruže sledeće sezone. Možete da ostavite što veću dužinu koliko želite, ali u skladu sa na vašim ukusom. Izdanci ne smeju preklapaju jedni druge. Ovo će pomoći novi rast sledeće sezone.

orezivanje penjacica
Ovo je pravilno orezana penjačica spremna za proleće.

Facebook Strana

Fotografija