Rasadnik Ivanović

Zimska rezidba

Zimska rezidba je izuzetno važan deo nege ruže .  Pravilno orezivanje vaše ruže je lako sa pravim informacijama .

Ruže možete urediti u bilo koje vreme od decembra do februara.

  1. Uklonite sve sekundarne izdanake i one tanke rastom. Kada ste završili sa orezivanjem vaše ruže treba da imaju samo svoje najjače izdanake usmerene ka spoljnoj strani žbuna . Možete iseći ove štapove do 50 - 60 centimetara . Mi ne predlažemo da sečete niže zato što će verovatno neki zimski pupoljci izmrznuti i želite da imate prostora niže na štapu da ih uklonite.
  2. Zapamtite tri pravila. Prilikom orezivanja vaše ruže želite da uklonite mrtve, obolele, i deformisane izdanke. Ovi izdanci će iscrpeti energiju iz biljke kada se ulazi u proleće i neće dati predivan žbun koji tražite. 
  3. Opustite se. Vaš vrt ruža treba da bude izvor opuštanja i uživanja. Ne dozvolite da vas orezivanje čini napetim. Zapamtite da su ruže žive biljke i ako se previše iseku, one će ponovo izrasti. Ako ne orežete  dovoljno , ni to neće biti kraj vaše ruže. Održavajte izdanke iznad zemlje i zabavite se tako!

Zimska rezidba  je važna za celokupno zdravlje vaših ruža. Potreban vam je dobar par rukavica, neke dobre oštre makaze i rešenost da  to   uradite. Zapamtite vaše ruže su izvor uživanja, opustite se i zabavite!

Ovaj način rezidbe ne važi za ruže penjačice! O njihovoj rezidbi možete pročitati poseban tekst u beleškama!

 

 

Facebook Strana

Fotografija