Rasadnik Ivanović

Zaštita ruža - fungicidi

Fungicidi dolaze u mnogo razlicitih oblika, formulacije i nacina delovanja. Svako preduzece sugeriše da je njihovo najbolje, pa šta koristiti? 

  1. Sistemski fungicidi - sistemske fungicide biljka usvaja , rade unutar  biljke da se ona  bori  protiv pojave crne pegavosti, pepelnica, ili plamenjace. Ovi fungicidi se mogu primeniti folijarno (prskanjem) ili    se biljke zaprašuju  . Postoje dubriva  koji sadrže sistemske fungicide.
  2. Kontaktni fungicidi  - kontaktni  fungicidi ostaju na listovima biljaka da unište spore plesni koje se tamo nalaze. Oni su uvek primenjuju folijarno i oni dolaze u razlicitim oblicima. Vecina "prirodnih" fungicidima na tržištu su kontaktni fungicidi.
  3. Primena - svako folijarno prskanje   mora da bude ispravno primenjeno da bi bilo efikasno. Kada prskate, preparat mora da se primeni na nalicju lista.Nalicje  lista je porozno i to je mesto gde sistemski fungicid  može da se apsorbuje u biljku i gde ce se spore crne pegavosti naci i izazvati probleme. Nanesite fungicid na ceo ružin  žbun dok ne pocne malo da kaplje sa nje, obracajuci posebnu pažnju na nalicje listova.

Najbolji nacin da se zaštitite ruže od  pojave gljivicnih oboljenja je da se kombinuju kontaktni fungicididi sa sistemskim fungicidima. Ovo se može uraditi sa obe stavke u istom prskanju,ili ako crna pegavost izaziva velike glavobolje,  to može da se uradi prskanjem kontaktnim fungicidom,a sledi sistemski sledece nedelje. Kao i uvek, pažljivo procitajte etiketu hemikalije koji koristite i primenite je po uputstvima etikete.

Zaštita od pepelnice i rđe:       Pre pojave same bolesti biljke se štite fungicidima. Kao najefikasniji su se pokazali Impakt i Falkon. Tretiranje se obavlja dve do tri puta godišnje pri pojavi prvih simptoma, belilo na poleđini lista (pepelnica) ili žute tačke na listu (rđa).

Zaštita od crne pegavosti:    Pri pojavi crnih tačaka na listu biljke se prskaju nekim od preparata koji se koriste za zaštitu jabuke od venturije (čađave krastavosti)

 Preventivna primena fungicida je izuzetno važna da imate lepe i zdrave ruže.

Facebook Strana

Fotografija